Goalsetting (wanneer jij wilt!)

Het jaar is ondertussen alweer twee weken bezig en iedereen begint natuurlijk met zijn goede voornemens voor het komende jaar. Zelf ben ik hier geen voorstander van, omdat ik vind dat je op ieder moment “het roer om kan gooien”. Het belangrijkste is dat je jouw einddoel en alle tussenstappen om tot dat einddoel te komen helder voor ogen heb. Natuurlijk vind ik ook dat 1 januari een mooi moment is om met deze voornemens te starten, maar het doel van deze post is niet om je vast te pinnen op die datum. Ik wil je handvatten geven om doelen op te stellen en ik hapklare brokken weg te schrijven. Zo word je tocht overzichtelijk en zie je de successen die je haalt. Tevens vind je aan het eind van deze post een free printable “goalsetting worksheet” om de structuur te bieden voor het uitschrijven van de doelen.

Aan het eind van deze blogserie heb je een heel goalsetting workbook om jou te helpen productief aan je opgestelde doelen te werken! Onderaan de vier stappen zie je welke worksheets er nog aan zitten te komen.

1 Begin met jouw ultieme einddoel
Iedereen heeft doelen en dromen in het leven. Natuurlijk kun je blijven dromen, maar je kunt er ook werk van maken. Wat is jouw ultieme doel? En op welk gebied van je leven wil jij jezelf tot een betere versie van jezelf maken? Zelf deel ik mijn doelen op in vier categorieën: persoonlijk (gezondheid en familie), werk, financieel en professionalisering. Deze categorieën zijn gedeeltelijk persoonlijk en kunnen per persoon verschillen. Bedenk dus voor jezelf goed op welke onderdelen jij jezelf wilt verbeteren.

Coming up: free printable goals sheet

2 Schrijf jouw doel SMART op

Het eerste wat ik op mijn HBO opleiding leerde, was mijn doelen SMART opstellen. Dankzij deze methode leer je je doel compleet te maken en blijft het niet een nietszeggende zin.

  • Specifiek: staat er duidelijk beschreven wat jij als einddoel wilt bereiken?
  • Meetbaar: hoe ga jij de voortgang bijhouden?
  • Acceptabel: kan het doel onderdeel uitmaken van jouw leven?
  • Realistisch: is het doel realistisch wanneer je kijkt naar jouw eigen leven?
  • Tijdgebonden: in welke tijdsperiode wil je dit doel afgerond hebben?

Coming up: free printable SMART worksheet

3 Maak een tijdpad van jouw doel met subdoelen

In stap twee heb je een tijd gesteld voor je doelen. Dit kan natuurlijk een korte periode zijn voor een klein doel, maar bij een groot doel is deze periode vaak ook een lange tijd. Het is lastig om aan je doel te werken als het einddoel ver weg is en geen tussenstappen heeft die je moet ondernemen. Bedenk vooraf wat deze stappen zijn en schrijf ze uit. Hoeveel tijd geef je jezelf om aan deze stappen te werken? Wees reëel en realiseer je jezelf dat je dit tussentijds moet bijpassen. Zeker in het begin ben je zeer gemotiveerd, maar houd er rekening mee dat in ieders leven onverwachte dingen gebeuren. Neem ruim de tijd en wees niet bang om bij te stellen. Zelf vind ik het belangrijker om gemotiveerd aan mijn doel te werken, dan tussentijds op te geven.

Coming up: free printable timeline

4 Onderneem actie!

Na al het plannen is het belangrijk om actie te ondernemen. Zorg ervoor dat je doelen zichtbaar zijn. Stel vast aan welke doelonderdelen je wilt werken in de komende maand. Doordat je eerst de doelen in kleinere onderdelen hebt beschreven, kun je deze makkelijker plaatsen in je dagelijks routines. Schrijf dagelijks op aan welk stukje van je doel je werkt en houd dit in de gaten. Aan het eind van de maand evalueer je hoe je aan deze doelen hebt gewerkt. Natuurlijk zijn positieve ervaringen geweldig, maar je zult ook merken dat je af en toe te ambitieus bent geweest en niet al je doelen behaald hebt. Of er gebeuren onverwachte dingen in je leven die je vooraf niet kunt weten. Wees niet ontmoedigd als je niet al jouw opgestelde doelen hebt gehaald. Dit geeft je de kans om tussentijds je doel bij te stellen en actief met je doelen bezig te zijn.

Coming up: free printable monthly goals, monthly review, daily top three, habittracker

Free Printable – Turn Your Dreams Into Plans

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s