Time-management in je FiloFax

Na het SMART opstellen van je doelen is het van belang om deze doelen uit te schrijven voor de toekomst, zodat je weet waar je naartoe werkt en jezelf verantwoordelijk kunt houden. Het belangrijkste is: stop met uitstellen! Hoe moeilijk het ook is, je moet ergens de streep zetten en beginnen.

timeline-quote

Stop met multi-tasken

Veelal wordt er gezegd dat het belangrijk is om aan één ding tegelijk te werken. Hier ben ik het deels mee eens. Maar om nu eerst het ene doel af te ronden om daarna te starten met je andere doel, is niet handig. Zorg dus dat je voldoende tijd inbouwt om aan ieder doel afzonderlijk te werken. Kies desnoods een bepaalde dag (als dat uitkomt) om aan een bepaald doel te werken.

Start met plannen

Wanneer jij je doel voldoende helder voor ogen hebt, kun je tot actie overgaan. Maak je planning voldoende visueel. Schrijf deze uit en verwerk je planning in een tijdlijn (hier krijg je onderaan de post een free printable voor!). Deze manier van werken heeft verschillende voordelen:

  • Het geeft overzicht en houvast
  • Het geeft focus, want je werkt ergens naartoe
  • Het geeft rust
  • Het geeft mentale ruimte, want je hoeft het niet allemaal te onthouden
  • Voltooien van tussenstappen brengt je dichter bij je uiteindelijke doel

Begin met een braindump

Bedenk welke stappen je allemaal moet ondernemen om je uiteindelijke doel te bereiken, deze schrijf je op een papier. De volgorde maakt nog niet uit, want die ga je na deze stap uitwerken. Door eerst alles uit je hoofd op papier te zetten, is de kans dat je een stap vergeet een stuk kleiner.

Werk chronologisch

Maak jouw tijdlijn chronologisch en bouw voldoende tijd in voor iedere stap. Houd in je achterhoofd dat er altijd onverwachte dingen kunnen gebeuren of dat het soms allemaal niet zo goed lukt. Bouw ook hiervoor tijd en ruimte in. Beloon jezelf als je een tussendoel hebt behaald. Stop wat geld in een potje, trakteer jezelf op iets lekkers of ga lekker shoppen in de stad. Zorg dat het aantrekkelijk is om aan je doelen te werken en houd jezelf gemotiveerd.

Free Printable – Timeline

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s